Het bedrijf Engie dat eigenaar is van de oude elektriciteitscentrale heeft deze wensen genoteerd en zegt dat er een verbeteringen komt in de communicatie.
Informatie
De wens van de bewoners is dat Engie ze geregeld op de hoogte stelt over de sloopwerkzaamheden. Sommigen willen dat zelfs nog per brief. Engy zegt daaraan mee te willen werken. Bijvoorbeeld door het versturen van nieuwsbrieven of het publiceren van informatie op een website. En wanneer de bewoners het nodig vinden worden er informatieavonden georganiseerd.
Belangrijke onderwerpen
Thema's die bewoners belangrijk vinden zijn de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen in de oude centrale en het transport van sloopmateriaal. Tijdens de informatiebijeenkomsten is al uitgelegd dat er een grote hoeveelheid asbest in de panden zit. Vooral op de plek van de turbines. Ook zit er licht radio-actief isolatiemateriaal om de buizenstelsels.
Gevaarlijke stoffen
Engy verwacht dat het zeker een jaar duurt voordat deze stoffen zijn verwijderd. Gevaar voor de buurtbewoners is er niet. Het licht radio-actief materiaal is in vergelijking met asbest minder gevaarlijk. Er gelden daarvoor ook minder strenge regels voor het verwijderen daarvan. Toch zegt Engy dezelfde normen te hanteren die ook gelden voor asbest.
Sloop
De gehele sloop zal ruim twee jaar in beslag nemen. Als alle gevaarlijke stoffen zijn verwijderd, wordt het pand van binnen verder ontmanteld. Ook zal al het glas en beton aan de buitenkant worden verwijderd. Er blijft dan alleen nog een metalen skelet over dat daarna wordt afgebroken. Ook de twee hoge schoorsteenpijpen worden afgebroken. Hoe en wanneer dit gebeurt is nog niet bekend.
Reageren