nieuws

Onrust onder ijzerhandelaren in Salland na meerdere overvallen

Onrust onder metaalhandelaren na overvallen
Onrust onder metaalhandelaren na overvallen © RTV Oost / Onder de Loep
In de omgeving van Raalte is een groep actief die ijzerhandelaren overvalt. In juli en augustus zijn twee handelaren overvallen, een derde overval mislukte.
De serie overvallen begint op 13 juli. Aan de Beukensingel in Raalte wordt een handelaar bedreigd met een wapen en beroofd van zijn geld. In een Volkswagen Golf, vermoedelijk gestolen, gaat de overvaller ervandoor.

Heesweg Raalte

Op 17 augustus ziet een beveiliger dat iemand gemaskerd in een auto zit aan de Heesweg in Raalte. In die straat zit een grote ijzerhandelaar. De gemaskerde man zit in een blauwe Skoda Octavia, die kort daarvoor gestolen is aan de Ruurloseweg in Vorden. Als de beveiliger keert om beter te kijken wie er in de auto zit, is de Skoda verdwenen.
Vijf dagen laten, op maandag 22 augustus, staat de Skoda weer bij de ijzerhandel aan de Heesweg. Als kort na vier uur 's nachts een man het hek wil openen stapt een gemaskerde man uit de Skoda. Waarschijnlijk wil hij de man beroven, maar die bedenkt zich geen moment. Hij springt in zijn auto en rijdt snel weg. De gemaskerde man stapt aan de passagierskant in de Skoda. Vermoedelijk handelt hij dus niet alleen.

Woonwagenkamp Den Nul

Een paar dagen later is het opnieuw raak. Op 26 augustus duikt de Skoda op bij een woonwagenkamp in Den Nul. Daar wordt een bewoonster bedreigd door meerdere mannen met wapens. Ze nemen een zwart koffertje met geld mee en rijden daarna via Olst naar Diepenveen. Aan de wethouder Veldwachterhof in Diepenveen wordt de auto later teruggevonden. De mannen zijn daar overgestapt in een donkere auto.
"Het zijn allemaal handelaren die het doelwit zijn", zegt Nicôle van Voorst van de politie. "In die wereld gaat veel cash-geld om, daar hebben de criminelen het waarschijnlijk op gemunt. Ze hebben veel informatie over de werkwijze van de handelaren. We vermoeden dat ze toegang hebben tot het wereldje."
Tips?
Wie meer informatie heeft over de overvallen, of een vermoeden heeft wie erbij betrokken zijn, worden verzocht contact op te nemen met de politie. "Desnoods anoniem", zegt Van Voorst.
"Ook mensen die de Skoda hebben zien rijden tussen 17 en 26 augustus vragen we te bellen, of mensen die weten in welk type auto ze in Diepenveen zijn overgestapt. Met tips kunnen we deze groep hopelijk zo snel mogelijk stoppen."
Het nummer van de tiplijn is 0800 - 6070 (gratis nummer). Anoniem reageren via Meld Misdaad Anoniem: 0800 - 7000.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.