nieuws

Holtense jongeren bouwen huisje voor Roma gezin in Roemenie

Een groep van 21 jongeren van de Kandelaarkerk in Holten was van maandag 8 augustus tot woensdag 17 augustus in de Roma wijk in de stad Cluj, Roemenië. De jongeren hebben een huisje gebouwd en kinderen vermaakt. De reis maakte diepe indruk op Esmee Stam (17) en Julia Hoff (15).
De groep werd tijdens het project ondersteund door mensen van Charis. Stichting Charis wil door veel met kinderen te werken, dat er veranderingen zullen plaats vinden op lange termijn. De Holtense predikant Arjen van der Spek was een van de begeleiders. "Het verschil tussen rijk en arm is in Roemenië groot, en Roma zigeuners staan aan de onderkant van de samenleving".
Julia weet zeker dat ze weer terug wil. "Die kinderen, daar ben ik voor gekomen. Het was ontzettend leuk iets met ze te doen". Veel kinderen gaan niet naar school. Daardoor is de kans groot dat ze later op het slechte pad komen, als bedelaar of boefje.

Een huisje in ruil voor een cursus

De jongens bouwden aan een huisje van 12 vierkante meter voor een moeder met haar kinderen. Ze woont nu nog bij haar schoonfamilie in. Ze krijgt het huisje als beloning voor het volgen van een opvoedcursus.

Pompoensoep

Van der Spek had het op zich genomen om te koken voor de groep. Dat beviel goed, "alleen die pompoensoep was niet zo'n succes". 
De deelnemers moesten van te voren ook flink aan de bak. Door het doen van klussen en het uitvoeren van projecten hebben ze het reisgeld bijeengespaard.
Zondagmorgen na het nieuws van 0800 uur in Hoogtij.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.