nieuws

Voormalige ingang oude Zuiderzeehaven in Kuinre hersteld

De voormalige havenmond van de oude Zuiderzeehaven in Kuinre is in ere hersteld. Het object, dat bestaat uit een basaltenkade met daarop een grote houten steiger met aan beide kanten een ouderwets lichtwachtershuisje, werd vandaag tijdens het open monumenten weekend officieel in gebruik genomen.
De oude havenmond bevindt zich in het Kuinderbos, precies op de grens tussen Overijssel en Flevoland. Het is een toeristische plek, die de herinnering aan de oude Zuiderzeehaven levend moet houden.

Belangrijke Handelshaven

Kuinre was vroeger een belangrijke handelshaven. Via Friesland werden voornamelijk hooi en zuivelwaren aangevoerd en vanuit Overijssel ging er voornamelijk turf via de voormalige Zuiderzee naar Amsterdam.
Op een speciaal gemaakt informatiepaneel, dat vandaag bij het historische object werd onthuld, staan oude zwartwit foto's waarop te zien is dat Kuinre ooit aan zee lag.

Restauratie dankzij particuliere giften

De restauratie van de haven is gelukt dankzij een belangrijke gift van het buitenfonds, dat via een particuliere inzameling ruim twaalfduizend euro bijeen heeft gebracht. Mede dankzij de enorme inzet van heel veel vrijwilligers is het project vervolgens in korte tijd gerealiseerd.
Het cultuurhistorische element, dat symbool staat voor de voormalige handelshaven, moet toekomstige generaties blijvend gaan herinneren aan de tijd van de Zuiderzee en de inpoldering. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.