nieuws

Veroordeelde verkrachter loopt weg uit instelling in Enschede

Rechters
Rechters
Een veroordeelde verkrachter is begin augustus weggelopen uit een instelling voor begeleid wonen in Enschede. Dat meldt RTV Drenthe.Â
Het is de 63-jarige Duitser Herbert R. die is veroordeeld tot 11,5 jaar cel voor de ontvoering en verkrachting van een meisje uit Tweede Exloërmond in 2007.
Dat de man weg is bleek gisteren bij de rechtbank in Assen.

Kort na aankomst weg

Vorig jaar had de man twee derde deel van zijn straf uitgezeten en werd hij overplaatst naar een kliniek in Almelo voor behandeling en resocialisatie. Eind juli dit jaar verhuisde hij naar een instelling voor begeleid wonen in Enschede. Daar verdween hij vijf dagen na aankomst.
Het Openbaar Ministerie wil nu dat hij opnieuw een jaar de cel in gaat, omdat hij zich niet aan de afspraken houdt. Omdat hij onvindbaar is, staat hij gesignaleerd bij de politie en loopt een arrestatiebevel.

Zwakke gezondheid

In de rechtszaal vertelde R.’s begeleider dat hij niet verwacht dat de man opnieuw een zedendelict zal plegen. In de gevangenis en de kliniek heeft hij enkele hersenbloedingen gehad, waardoor zijn gezondheid zwak is en hij weinig kan. Ook slikt hij libidoremmende medicijnen.
R. trok op 4 oktober 2007 het 12-jarige meisje bij Exloo van haar fiets. Hij nam haar mee in zijn auto, bedreigde haar met een mes en verkrachtte haar. Het meisje bonkte op de autoramen en schreeuwde zo hard dat voorbijgangers haar in de gaten kregen en de politie belden.

Doodsangsten

Het kind stond doodsangsten uit, omdat ze vreesde dat het met haar net zo zou aflopen als met Suzanne Wisman, die in december 2006 werd verkracht en daarna vermoord. Het slachtoffer was een vriendinnetje van Suzanne.
De man werd nog dezelfde dag opgepakt en bleek ook in Duitsland te zijn veroordeeld voor zedenzaken. In 2008 veroordeelde de rechtbank in Assen hem tot tien jaar cel. In hoger beroep werd het 11,5 half jaar. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.