nieuws

Hoogste windmolens van Nederland mogelijk in Hof van Twente

Er zijn plannen voor de bouw van veertien grote windmolens in de gemeente Hof van Twente. Het Friese windenergiebedrijf De Wolff wil turbines van 200 meter hoog plaatsen.
Het zijn, als de plannen worden gerealiseerd, de hoogste windmolens in Nederland. Ter vergelijking: de windmolens langs de A1 bij Deventer zijn 130 meter hoog. De Markelose televisietoren heeft een lengte van 140 meter.

Zes windmolens gepland

Ze moeten komen in het buitengebied tussen Goor en Markelo en langs de Schipbeek. Er zijn zes windmolens gepland in het gebied bij het Twentekanaal en langs de spoorlijn Goor-Lochem.
De Wolff wil vier windmolens bouwen in buurtschap Elsen tussen Goor en Rijssen en nog eens vier turbines in de buurt van De Schipbeek.

Financiele compensatie

Omwonenden zijn per brief en in persoonlijke gesprekken op de hoogte gesteld van het plan. Eind dit jaar is de gemeenteraad van Hof van Twente aan de beurt.
Er zijn inmiddels al principeafspraken gemaakt met grondeigenaren. Dat zijn boeren die financieel worden gecompenseerd voor het plaatsen van de windmolens. Het gaat om bedragen van 30.000 tot 50.000 euro op jaarbasis.

Energieneutraal in 2030

Projectontwikkelaar Jorrit Visser van De Wolff Windenergie heeft met omwonenden gesproken en wil een drietal informatieavonden organiseren. Daarnaast wil hij om tafel met de gemeente Hof van Twente en eventuele lokale energiecoöperaties.
Verantwoordelijk wethouder Wim Meulenkamp is al langer op zoek naar plekken voor het opwekken van duurzame energie in zijn gemeente. Hof van Twente heeft als doelstelling om in het jaar 2030 energieneutraal te zijn en wil ook een groot zonnepark realiseren in het gebied Waterlanden aan de rand van Goor.

Geluidsoverlast en landschapsvervuiling

Buurtbewoners hebben inmiddels grote zorgen geuit over de mogelijke komst van de megawindmolens tussen het Twentekanaal en de Herikerberg en langs De Schipbeek. Zij zijn bang voor geluidsoverlast, slagschaduwen en landschapsvervuiling.

Ook bewoners van de westkant van Goor vrezen overlast van de windturbines die met afstand de grootste zijn in de provincie en ook direct de hoogste objecten in de gemeente Hof van Twente zullen zijn.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.