nieuws

D66 en GroenLinks positief over verscherpt toezicht op AkzoNobel

Vestiging van AkzoNobel in Hengelo
Vestiging van AkzoNobel in Hengelo
Verschillende politieke partijen zijn tevreden met het aangekondigde verscherpte toezicht van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) op de activiteiten van AkzoNobel Salt in Twente. Onlangs zijn lekkages geconstateerd van diesel en mogelijk pekel bij boorputten van het bedrijf. De recente lekkages kwamen bovenop een groot aantal lekkages van pekel en brak water uit transportleidingen sinds 2014.Â
De toezichthouder vindt nu dat het bedrijf tekortschiet bij het melden van dergelijke incidenten.

'Eerste stap'

D66-raadslid Vic van Dijk uit Enschede noemt het verscherpte toezicht een eerste stap. Van Dijk heeft al langer gevraagd om duidelijkheid van AkzoNobel over de lekkages.
Volgens Van Dijk heeft D66-kamerlid Stientje van Veldhoven onlangs schriftelijke vragen gesteld aan minister Kamp van Economische Zaken over de lekkages. Die Kamervragen hebben volgens Van Dijk nu geleid tot het verscherpte toezicht.

'Enkel toezicht niet voldoende'

Statenlid Robert Jansen van GroenLinks vindt het aangekondigde toezicht nog niet voldoende. GroenLinks pleitte twee weken geleden al voor het leegpompen van oude zoutcavernes die nu gevuld zijn met diesel. Dat standpunt is niet veranderd. Ook moeten vergunningen die AkzoNobel heeft gekregen voor de commerciële opslag van dieselolie volgens hem worden vernietigd.
Jansen vermoedt dat AkzoNobel terughoudend is geweest met het melden van lekkages uit economisch belang. Er zou volgens hem mogelijk een streep door de opslag van dieselolie gezet kunnen worden als AkzoNobel alle lekkages op tijd had gemeld bij SodM.

Informatiebijeenkomst

Vanuit de gemeenteraad in Enschede wordt dinsdag 13 september om half acht 's avonds een openbare informatiebijeenkomst gehouden in de Usselerschool in Enschede. Hier kan iedereen die dat wil vragen stellen over de activiteiten van AkzoNobel. Onder meer het bedrijf zelf is aanwezig om de vragen te beantwoorden.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.