nieuws

'Politie vangt vanaf 2017 geen verwarde personen meer op'

Politie vangt geen verwarde personen meer op
Politie vangt geen verwarde personen meer op
De politie vangt vanaf 1 januari geen verwarde personen meer op als ze geen strafbaar feit hebben gepleegd. Dat zegt korpschef Aalbersberg van de politie Amsterdam in het KRO/NCRV-programma De Monitor. De politie gaat verwarde mensen dan ook niet meer vervoeren.
"De politie is er om boeven te vangen, niet om patiënten met handboeien in een auto mee te nemen. Dat moeten we niet willen", aldus Aalbersberg.

Flinke stijging aantal incidenten

Het aantal incidenten met verwarde mensen is sinds de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg flink toegenomen. Vorig jaar waren er ruim 65.000 incidenten, een stijging van 65 procent in vergelijking met vijf jaar geleden. 
De behandeling van verwarde mensen verschilt tot nu toe niet van de aanpak van 'gewone' verdachten. Ze worden vaak geboeid en door agenten afgevoerd in een politiebusje, om vervolgens naar een arrestantencel gereden te worden.
Daar kan het lang duren voordat een arts ter plaatse is om te beoordelen welke zorg iemand nodig heeft. Of ze worden zonder zorg weer naar huis gestuurd, zodra de situatie weer is gekalmeerd.

'Niet humaan'

Dat moet anders, aldus Aalbersberg. "Dit is een patiënt en daar moet een hulpverlener wat bij doen en niet de politie. Dat is niet humaan en bovendien hebben wij ook niet de juridische basis om deze mensen op te pakken als ze geen strafrechtelijk feit hebben gepleegd."
In een reactie laat minister Schippers van Volksgezondheid weten dat ze het voornemen van de politie steunt. Wie de taak moet overnemen, is echter nog niet duidelijk. "Tussen politie, ambulancezorg en ggz-aanbieders, maar ook met andere partijen zullen goede afspraken moeten worden gemaakt, zodat personen met verward gedrag niet tussen wal en schip zullen vallen. De gemeente heeft hierbij de regie."
Sjef Czyzewski van het Aanjaagteam Verwarde Personen vreest voor de gevolgen als de politie deze taak uit handen laat vallen terwijl er geen voldoende beoordelings- en opvanglocaties zijn en er geen passend vervoer is. "Mensen zullen dan tussen wal en schip vallen en dan kunnen er heel ernstige dingen gebeuren. U vroeg net of er dan doden kunnen vallen. Ja, dan vallen er doden inderdaad. Dat is volstrekt helder."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.