nieuws

Cultuurprijs Overijssel reikt eerste oeuvreprijs uit aan Herman Finkers

Herman Finkers in het DeLaMar-theater in Amsterdam
Herman Finkers in het DeLaMar-theater in Amsterdam
Cabaretier Herman Finkers uit Beuningen krijgt een feestelijk eerbetoon tijdens de uitreiking van de Cultuurprijs Overijssel.Â
De cabaretier krijgt op 22 september de Oeuvreprijs uitgereikt. Het is de eerste keer dat een oeuvreprijs wordt uitgereikt. 
Volgens de jury is de oeuvreprijs een hommage aan "een volstrekt unieke figuur in de wereld van het Nederlandse cabaret. Een man met een prachtige onderscheidende stijl."

Absolute trendsetter

"Met een mix van droge (Twentse) humor en een stevige filosofische onderlaag, is hij absolute trendsetter geweest. Bovendien heeft Finkers met zijn werk een enorme bijdrage geleverd aan het op de kaart zetten en levend houden van de Twentse streektaal."
Herman Finkers deed vorig jaar eenmalig de oudejaarsconference. Zes jaar geleden stond hij voor het laatst in de Nederlandse theaters met zijn voorstelling “Na de Pauze”. Daarin vertelt hij over zijn strijd tegen de chronische lymfatische leukemie, waar hij aan lijdt.
Afgelopen voorjaar gaven zijn eigen collega’s Finkers al een eerbetoon in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

Grote verdiensten

Vanwege zijn grote verdiensten voor de Nederlandse kunstsector, maar juist ook voor zijn inzet voor Twente en Overijssel, heeft de jury van de Cultuurprijs Overijssel unaniem besloten om de eerste Oeuvreprijs uit te reiken aan Herman Finkers.
Op 22 september worden de Cultuurprijs Overijssel en de Talentprijs Overijssel uitgereikt. Dat gebeurt tijdens een speciale avond in theater Odeon in Zwolle. Voorzitter van de jury is Commissaris van de Koning Ank Bijleveld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.