nieuws

Ommen en Zwolle groeien komende jaren het snelst

Gemeentehuis in Ommen
Gemeentehuis in Ommen
Nederland zal in 2030 naar verwachting 17,8 miljoen inwoners tellen. Dat komt neer op een bevolkingsgroei van 5,5 procent, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Planbureau voor de Leefomgeving. Zwolle is in Overijssel de sterkst groeiende stad. Het CBS voorziet voor de provinciehoofdstad een groei qua inwoneraantal met 10.3 procent. Â
Dat komt overeen met het landelijke beeld, waarbij voor vooral de grotere steden een flink groei wordt verwacht. In kleine landelijk gelegen gemeenten wordt een krimp van het aantal inwoners voorzien.
Uitzondering op die voorspelling vormt Ommen. De Sallandse gemeente wordt met een groei van liefst 15.3 procent gezien als de grootste stijger in Overijssel.
Van de overige grote steden mag ook Deventer een kleine groei van 3.2 procent verwachten. Min of meer een gelijk inwonertal houden Enschede (1.5 procent), Almelo (0.7 procent) en Hengelo (-0.1 procent).
Met een sterke krimp moeten de Twentse gemeenten als Twenterand (-5.2), Tubbergen (-4.9), Dinkelland (-4.7) en Losser (-4.3) rekening houden. Ook dat komt overeen met de landelijke verwachting voor kleine gemeenten in de periferie van stedelijke gebieden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.