nieuws

Webshop voor besteding compliment voor Enschedese mantelzorgers onder vuur

Mantelzorgers in Enschede moeten gewoon cash in de hand krijgen als compliment voor hun werk en niet bonnen die ze kunnen besteden in een webshop. Daarover lijkt de gemeenteraad van Enschede het in meerderheid eens.
Wethouder Van Houdt van Enschede heeft drie ton beschikbaar en stelt een bedrag van 50 euro per mantelzorger voor. Die mantelzorger kan dat via een webshop besteden.
Alle fracties zijn ervan overtuigd dat de gemeente iets moet doen voor mantelzorgers. Alleen de ChristenUnie, de partij van verantwoordelijk wethouder Van Houdt, heeft mensen gesproken die zeggen geen waardering van de gemeente nodig te hebben omdat ze dat al krijgen van de persoon die ze verzorgen.

Geen compensatie

"Het gaat hier ook niet om een compensatieregeling", legt Van Houdt uit. "Mantelzorg is natuurlijk onbetaalbaar. Het gaat hier om een blijk van waardering voor de inzet van vele Enschedeërs voor de naasten."

Webshop is goedkoper

Voor de webshop ontbreekt in Enschede het politiek draagvlak. De gemeenteraad is het met uitzondering van D66 en ChristenUnie eens: die hoeft er niet te komen zonder een betere onderbouwing. De meeste fracties vinden dat mensen zelf moeten kunnen bepalen waar ze hun geld aan uitgeven.
Volgens wethouder van Houdt is de webshop ingegeven door een kostenbesparing. Een webshop is voor drie jaar met 140.000 euro goedkoper dan jaarlijks een ton uitgeven voor het overmaken van de waardering aan mantelzorgers. De kosten worden onder meer binnen de perken gehouden doordat lokale ondernemers die meedoen aan de webshop, 15% van hun omzet afstaan aan het bureau dat de webshop opzet en beheert.

Discussie over hoogte bedrag

Over de hoogte van het compliment is er meer onenigheid. Vorig jaar was dat 150 euro, maar doordat dit jaar meer mensen aanspraak op een compliment kunnen maken, is dat bedankje verlaagd naar vijftig euro.
Voor de SP is dat een minachting voor de mantelzorgers in plaats van een compliment, de VVD houdt vast aan het budget van drie ton en rekent voor dat meer mensen daarom minder krijgen.
De gemeenteraad neemt over drie weken een besluit over de waardering voor mantelzorgers.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.