nieuws

Herdenking Twentse razzia, 75 jaar geleden, in synagoge in Enschede

In de synagoge in Enschede is vandaag herdacht dat 75 jaar geleden de Twentse razzia werd gehouden. Op 13 en 14 september 1941 werden 105 Joodse mannen weggevoerd naar concentratiekamp Mauthausen.
De herdenking had een wat speciaal karakter omdat het de 75-ste keer was. Er waren ongeveer 150 volwassenen naar de synagoge gekomen. Ook waren er zo'n vijftig kinderen van de naastgelegen Prinseschool. Zij hielpen na afloop met het leggen van de kransen.

'Goede zaak'

Het betrof een razzia die heel Twente trof. Vijf Twentse burgemeesters, van Borne, Hengelo, Enschede, Haaksbergen en Dinkelland, waren bij de herdenking aanwezig. Burgemeester Sander Schelberg van Hengelo noemde het een goede zaak om, ook 75 jaar later, deze mensen te herdenken. "Het is goed om te weten welke lessen je uit de geschiedenis moet leren", zei hij na afloop.
Bij de Prinseschool is extra aandacht besteed aan de razzia. "Er is vanmorgen zelfs nog een gastles geweest", vertelt leerkracht Jasper Elzinga. "En natuurlijk zijn we er ons van bewust dat aan de overkant van de straat al een tijdje een politiepost is ingericht. Het is zeker niet leuk dat het zo moet zijn in deze tijd, maar de kinderen zijn er niet bang voor."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.