nieuws

AkzoNobel Hengelo erkent fouten en belooft beterschap

AkzoNobel erkent dat zij fouten heeft gemaakt bij het melden van lekkages naar de boringen van zout in Hengelo. De directie zei dinsdagavond tijdens een open podium in Enschede dat ze daar veel te laat mee waren.
De bijeenkomst werd gehouden op initiatief van Stadsdeel West van de gemeente Enschede. AkzoNobel in Hengelo staat sinds kort onder verscherpt toezicht van de Staatstoezicht op de Mijnen. Onder meer vanwege het te laat melden van de lekkages. Bij sommige zoutwinlocaties komt brak water vrij waardoor sommige bomen en struiken dood gaan.

Terug naar nul

De directie van AkzoNobel liet cijfers zien van het aantal lekkages vanaf 2014 tot nu. Dat zijn er in totaal 29. Dat aantal moet eind volgend jaar terug zijn gebracht naar nul. Hoe deze ambitie precies wordt waargemaakt is nog niet duidelijk. In een aantal gevallen is nog niet bekend waar het precies lekt en hoe het is ontstaan. Pas wanneer dat duidelijk is kan er naar een oplossing worden gezocht.

Meer lekkages

AkzoNobel boort al sinds de jaren dertig naar zout in de Twentse bodem. De kans is groot dat bij de oude boorputten die al lang niet meer werken ook lekkages zijn ontstaan. Maar gegevens van voor 2014 had de directie niet. Het publiek was verbaasd en heeft nadrukkelijk gevraagd om die gegevens zo snel mogelijk openbaar te maken.

Vertrouwen

In het publiek zaten onder meer vertegenwoordigers van bewoners-organisaties maar ook vertegenwoordigers van de lokale, regionale en landelijke politiek. Meerdere malen werd gezegd dat het vertrouwen is aangetast. De directie van Akzo begrijpt dat en zegt dat ze het vertrouwen terug wil winnen met hun nieuwe doelstelling. Voor het einde van 2017 moeten alle lekkages zijn gedicht. Dat gebeurt onder een toeziend oog van de Staatstoezicht op de Mijnen.

Communicaties

In het publiek werd ook kritiek geuit over de gebrekkige communicatie tot nu toe. Daarin is beterschap beloofd. De directie stelt voor om op de website van het het bedrijf al het nieuws over de zoutwinlocaties meteen te melden. Overigens mocht RTV Oost voor en na de bijeenkomst niet spreken met de directie. AkzoNobel had een woordvoerder aangesteld die niet op alle vragen antwoord kon geven.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.