nieuws

Provincie Overijssel: "Minister Kamp moet hervatting afvalwaterinjectie opschorten"

Provincie Overijssel en de gemeenten Oldenzaal, Tubbergen, Losser en Dinkelland willen dat minister Henk Kamp van Economische Zaken de hervatting van de afvalwaterinjecties in Twente opschort. Dat schrijven provincie en gemeenten in een brief aan de minister.
Volgens de provincie en de gemeenten zijn de consequenties van het hervatten van de injecties onvoldoende bekend. Uit voorzorg is het beter om de hervatting voorlopig uit te stellen. 

Vier opties

Nu wordt dat afvalwater nog met een pijpleiding naar voormalige gasvelden in Twente getransporteerd. Daar wordt het vervolgens in de diepe ondergrond geïnjecteerd. Adviesbureau Royal Haskoning – DHV dat in opdracht van de NAM alternatieven onderzocht kwam met vier opties.
Bij twee van die opties wordt afvalwater niet geïnjecteerd in de bodem. Die opties hebben de voorkeur van zowel de provincie als de gemeenten Oldenzaal, Dinkelland, Losser en Tubbergen.  In een brief hebben provincie en de gemeenten Dinkelland en Tubbergen gevraagd het onderzoek met twee alternatieven voort te zetten. 

Alternatieven

Bij de eerste optie gaat het om volledige zuivering van het afvalwater op de oliewinningslocatie in Schoonebeek , waarbij het water zo schoon wordt dat het op het oppervlaktewater kan worden geloosd.
Bij de tweede optie wordt het water ook gezuiverd, maar gaat het via een pijplijn naar zee. Zout dat overblijft wordt afgevoerd. 

Toezegging minister

Provincie en Tubbergen, Oldenzaal en Dinkelland herinneren de minister bovendien aan een toezegging dat hij niet de afvalwaterinjectie zou laten hervatten voor duidelijk is of er een betere verwerkingsmethode is voor het afvalwater. De NAM doet momenteel onderzoek naar betere verwerkingsmethodes. 

Mogelijk meer bezwaren

Mogelijk dienen ook andere Twentse gemeenten een bezwaarschrift in bij de minister. De provincie roept de minister op met inwoners van Twente in gesprek te gaan. 
Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de hervatting van de afvalwaterinjecties. 
 

Bekijk ook het dossier 'Afvalwater NAM in Twente'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.