nieuws

Donatiecoördinator MST over nieuwe donorwet: "Een stap in de goede richting"

"Het is zeker een stap in de goede richting, maar we zijn er nog niet." Dat zegt Roel Schimmel over de nieuwe donorwet die vandaag door de Tweede Kamer werd aangenomen. Schimmel is donatiecoördinator bij ziekenhuis MST in Enschede.
De nieuwe wet, die overigens ook nog door de Eerste Kamer goedgekeurd moet worden, houdt in dat mensen actiever gevraagd wordt om een keuze te maken over donorschap. Wie die keuze niet maakt, is automatisch donor. 

Te vrijblijvend

"Het blijft te vrijblijvend", vindt Schimmel. "Mensen moeten, maar dat is mijn persoonlijke mening, verplicht worden om een keuze te maken. Zo zadel je ook de nabestaanden niet met lastige vragen op." 
"Op deze manier kunnen mensen nog steeds geen keuze over donorschap maken, maar het wordt wel iets minder vrijblijvend dan nu," kondigt de donatiecoördinator van MST aan. "Toch hou je dat er problemen blijven als iemand geen keuze heeft gemaakt."

Nadenken over de dood
"Mensen moeten hierdoor gaan nadenken over donatie. En dat is nadenken over je eindigheid, over de dood. Dat vindt niemand leuk," aldus Schimmel. 
"Als het aan mij ligt, komt er veel meer en betere voorlichting. Dat moet op de basisschool al op een speelse manier beginnen. Op de middelbare school moeten jongeren bewust gemaakt worden wat het inhoudt en op hun achttiende zouden ze allemaal een brief moeten krijgen waarin ze gevraagd wordt om een keuze te maken."
Eerste Kamer
Het wetsvoorstel van D66 dat vandaag in de Tweede Kamer werd aangenomen, is overigens nog niet over de eindstreep. 
"De Eerste Kamer kan nog wel eens lastig worden. Ik moet nog zien dat D66 daar een meerderheid krijgt", aldus Schimmel. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.