nieuws

Raad van State: geen werkvergunning nodig voor vreemdelingen voor werk aan IJsselbrug Zwolle

De Hanzeboog over de IJssel bij Zwolle
De Hanzeboog over de IJssel bij Zwolle
De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid had aan een aantal Nederlandse en buitenlandse bedrijven, dat aan de IJsselbrug bij Zwolle hebben gewerkt, geen boetes mogen opleggen vanwege overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen. Dat zegt de Raad van State.
De minister legde boetes van 552.000 euro op aan ProRail, twee Nederlandse bedrijven, een Duits bedrijf en een bedrijf uit Macedonië, omdat in 2009 en 2010 62 vreemdelingen uit Macedonië zonder werkvergunning aan de spoorbrug over de IJssel werkten. De vreemdelingen waren volgens de minister in dienst bij het Macedonische bedrijf en voor hen was geen Nederlandse werkvergunning afgegeven. 

'In dienst van Duits bedrijf'

Volgens de Raad van State heeft de minister niet aangetoond dat de vreemdelingen in dienst van het Macedonische bedrijf waren. Op basis van de feiten en omstandigheden waren die volgens de Raad van State in dienst bij het Duitse bedrijf. Dat betaalde onder meer de salarissen van de vreemdelingen.
Omdat de vreemdelingen bovendien een Duitse verblijfs- en werkvergunning hadden, waren er op grond van het vrij verkeer van diensten binnen de Europese Unie geen Nederlandse werkvergunningen meer nodig. De minister heeft de boetes daarom ten onrechte opgelegd.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.