nieuws

Man die ondernemers voor 200.000 euro oplichtte ontloopt gevangenisstraf

Een man die voor 200.000 euro mensen oplichtte hoeft niet de cel in
Een man die voor 200.000 euro mensen oplichtte hoeft niet de cel in
Een 29-jarige man uit Enschede die in 2013 en 2014 zeker 25 Twentse ondernemers voor meer dan tweehonderdduizend euro oplichtte hoeft niet meer naar de gevangenis.
Dat heeft de rechtbank in Almelo besloten. De man kreeg vandaag een werkstraf van 240 uur en een gevangenisstraf van 180 dagen waarvan 81 dagen voorwaardelijk opgelegd. De man zat het onvoorwaardelijke gedeelte van zijn straf al uit in voorarrest en is sinds begin 2015 op vrij voeten.
Wel moet de man een groot deel van de toegebrachte schade vergoeden, namelijk ruim 100.000 euro. De benadeelde ondernemers hoeven niet zelf achter de inmiddels in het Duitse Gronau wonende oplichter aan, dat doet de staat voor hen. Als de oplichter niet voldoet aan zijn betalingsverplichting, dan mag de man alsnog maximaal 1 jaar opgesloten gevangenis tegemoet zien. 

Zijn handelswijze

De 29-jarige man gebruikte in alle gevallen van oplichting dezelfde aanpak: hij bestelde via telefoon of internet goederen. Daarbij gaf hij aan dat hij de spullen zo snel mogelijk op wilde halen. De man kreeg de bestelde spullen in veel gevallen mee doordat hij zich voordat als een betrouwbaar bedrijf met een degelijke inschrijving bij de Kamer van Koophandel en stuurde of overhandigde een kopie van een betalingsopdracht.
Als de betaling vervolgens uitbleef was de man onvindbaar en bleek het bedrijf niet te bestaan en werd duidelijk dat de verdachte een valse naam gebruikte.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.