nieuws

'Reuzenwesp reageert geprikkeld op het warme weer'

De Kop van Overijssel heeft last van de reuzenwesp. Er zijn nog geen mensen gestoken zoals in andere provincies, maar door het warme weer en de aanwezigheid van veel vlinders rukt de hoornaar, zoals de grote wesp heet, op. Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit.
"Wij baseren onze informatie op basis van hoe vaak we de hoornaar aantreffen bij het lokken van vlinders", vertelt bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit. 
Voor onderzoek worden eikenprocessievlinders gelokt in een plastic emmer met een geur die de vlinder aantrekt. "En die vlinders trekken dan weer de reuzenwespen aan."
Dat proces is natuurlijk en komt vaker voor, maar tot nu toe was er weinig overlast van de reuzenwesp. Tot er meldingen uit Drenthe en Friesland kwamen van mensen die naar het ziekenhuis moesten, na een steek van deze wesp.

Geprikkeld door het weer

"Normaal gesproken zijn deze wespen niet zo agressief", zegt Van Vliet. "Maar het zou kunnen dat ze door het warme weer een beetje geprikkeld reageren."
Van Vliet heeft nog een tip: "Je moet niet in de buurt van hun nest komen. In Drenthe was er een nest dichtbij een fietspad, waardoor een aantal fietsers werd gestoken."
Er zijn al tientallen meldingen binnengekomen van verzoeken voor het verwijderen van nesten van de hoornaar. Van Vliet: "Ik hoorde van een insectenbestrijder dat er al zestig nesten verwijderd waren en dat is meer dan in de afgelopen jaren."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.