nieuws

Omwonenden windmolenpark Hardenberg moeten beschermd worden tegen overlast

Omwonenden van toekomstig windmolenpark Veenwieken bij Hardenberg moeten beter worden beschermd tegen geluidsoverlast. Dat vinden veel partijen in Provinciale Staten.
Ook moeten meer maatregelen worden genomen om vervelende schaduweffecten van de molens te voorkomen. Daarnaast moeten bewoners meer mogelijkheden krijgen om mee te profiteren van de opbrengsten van de windmolens.
Vandaag was op het provinciehuis in Zwolle een debat over het nieuwe park. Het park krijgt tien molens van 150 meter hoog en komt op de grens van de gemeente Ommen en Hardenberg. Omwonenden protesteren al twaalf jaar tegen de plannen.

Magere compensatieregeling

Eind vorig jaar ging de politiek akkoord met de windmolens, op voorwaarde dat omwonenden meeprofiteren van de opbrengsten.
Voor de omwonenden is nu een bedrag van 100.000 euro beschikbaar. Dat is een paar honderd euro per huishouden. Veel omwonenden vinden die regeling veel te mager.

Landschap verfraaien
Ook komt er een fonds van 350.000 euro om het landschap te verfraaien.
Partijen als CDA en PvdA zijn ook erg teleurgesteld over de regeling. Ze willen dat de provincie opnieuw in overleg treedt met omwonenden en initiatiefnemers.

Molens tijdelijk stil zetten

Het CDA stelt voor om molens op bepaalde momenten stil te zetten als ze overlast geven. Het landschapsfonds zou dan bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden om misgelopen inkomsten van de windmolens te compenseren.
Of daar een politieke meerderheid voor is, blijkt later deze maand wanneer het slotdebat is in Provinciale Staten. Ook is nog niet helemaal duidelijk hoe omwonenden tegen dit voorstel aankijken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.