nieuws

Tweede Kamer debatteert vanmiddag over hervatting afvalwaterinjectie in Twente

Waterinjectielocatie NAM in Tubbergen
Waterinjectielocatie NAM in Tubbergen
De Tweede Kamer debatteert vanmiddag over de hervatting van de afvalwaterinjectie in Twente. De NAM liet vorige maand weten medio september weer te beginnen met de oliewinning in Schoonebeek en dus ook met de injectie van afvalwater in Twente.
Minister Kamp van Economische Zaken gaf toestemming om de oliewinning te hervatten, nadat de pijpleiding tussen Schoonebeek en Twente was gerepareerd. De oliewinning werd vorig jaar stilgelegd nadat een lek was ontstaan bij Holtheme, bij Hardenberg.
De NAM zegde in augustus toe niet meteen te beginnen met de oliewinning, maar dat medio september te gaan doen. "We willen alle partijen de ruimte geven om met elkaar te kijken naar oplossingen", zei een woordvoerder toen.

Betere alternatieven

Er is al tijden lang veel verzet tegen de afvalwaterinjectie in de Twentse bodem. Zo vinden onder meer Stop Afvalwater Twente en verschillende politieke partijen dat er betere alternatieven zijn voor het verwerken van het afvalwater. Maar volgens de NAM is injectie in de Twentse bodem nog steeds de beste oplossing.
Provincie Overijssel en de gemeenten Oldenzaal, Tubbergen, Losser en Dinkelland hebben de minister in een brief gevraagd de hervatting van de afvalwaterinjecties op te schorten. Volgens hen zijn de consequenties van het hervatten van de injecties onvoldoende bekend. Uit voorzorg is het beter om de hervatting voorlopig uit te stellen.

Provincie stapt naar de rechter

Gedeputeerde Lievers zei gisteravond nog dat het provinciebestuur naar de rechter stapt als Kamp toestemming geeft de injectie te hervatten.
Er loopt een evaluatie naar de methode van oliewinning en afvalwaterinjectie, die begin september afgerond zou zijn. Maar Kamp wil meer tijd 'om te overleggen met Stop Afvalwater Twente en met bestuurders in Overijssel'. In december wil de minister de evaluatie afgerond hebben.
Het debat begint vanmiddag om 13.00 uur.
 

Bekijk ook het dossier 'Afvalwater NAM in Twente'.

Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.