nieuws

Borne wil statushouders die werk vinden 'binnenboord houden'

Borne wil meer kunnen betekenen voor de asielzoekers die tijdelijk in azc Azelo worden opgevangen. De gemeente werkt aan een plan waarbij werkplekken kunnen worden gelinkt aan statushouders met de juiste kwaliteiten. Als er sprake is van een 'match' zal Borne er alles aan doen om deze statushouders mét werk ook in de gemeente te houden en te huisvesten.
Wethouder Michel Kotteman van werk en inkomen in Borne had vorig jaar een gesprek met de minister van sociale zaken over de ambitie van zijn gemeente, maar moet erkennen dat de uitvoering nog niet strookt met de landelijke regelgeving. "Het is een goed plan waar ook de minister zeker de voordelen van in zag, maar helaas lopen de regels met betrekking tot de opvanglocaties en het vervolgens toewijzen van meer permanente huisvesting nog niet in de pas met de ideeën van Borne", aldus Kotteman.  

In kaart brengen van werkplekken

Borne is toch bezig om het plan voor werkende statushouders binnenboord te houden handen en voeten te geven. Kotteman: "De Bundeling Bornse Ondernemers is bezig om werkplekken in kaart te brengen die geschikt zijn voor statushouders. Daarbij kan het ook gaan om stage- of werkervaringsplaatsen." 
Tegelijkertijd worden op het azc in Azelo statushouders doorgelicht op werkervaring, opleiding, kennis en specialisatie. Zodoende kan snel het werk aan de juiste persoon worden gekoppeld. "We hadden onlangs nog een vluchteling die bij een opticien aan de slag kon. Helaas werd hij daarna weer overgeplaatst naar een ander opvangcentrum. Ik weet niet of hij daar ook werk heeft gevonden. Zo'n situatie wil je voorkomen", aldus Kotteman.

Mes snijdt aan alle kanten

Als het lukt om de regelgeving te doorbreken, voorziet de wethouder een win-win situatie. "Een statushouder die aan het werk gaat in de plaats waar hij wordt opgevangen, spreekt sneller de taal en integreert makkelijker met de samenleving. Bovendien hoeft hij geen beroep te doen op een uitkering. Het mes snijdt aan meerdere kanten." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.