nieuws

Feest met weemoed voor 50-jarige Martinuskerk in Losser: kerk gaat dicht

De rooms-katholieke Martinuskerk in Losser bestaat 50 jaar. De kerk is nog relatief jong maar de kerkgemeenschap bereidt zich nu al voor op sluiting.
Begin oktober wordt het jubileum feestelijk gevierd. En op 20 november zal de laatste viering zijn. Dan wordt het gebouw aan de Kloppenstraat aan de eredienst onttrokken. Wat er daarna mee gebeurt, is nog niet bekend. Mogelijk wordt het gebouw verkocht.

Maria Vlucht

De geloofsgemeenschap maakt deel uit van de overkoepelende parochie Maria Vlucht, waar ook de Maria Geboortekerk in Losser en de geloofsgemeenschappen in Lonneker, Glanerbrug en Overdinkel onder vallen. De parochianen worden opgenomen in de Maria Geboortekerk. "We hebben het geluk dat er een kerk op een kilometer afstand staat," meent parochiaan Frans Koel. "Al doet het afscheid wel pijn." 

Met de pet rond

De vergrijsde geloofsgemeenschap kan de financiële lasten van het gebouw niet meer opbrengen. Dat was in de tijd van bouwpastoor Driever wel anders. De man ging met succes het hele bisdom rond en vergaarde zo het geld voor de bouw van de kerk.

Geschiedenis van dichtbij is boeiend

De Historische Kring Losser (HKL) wijdde een boekje aan de geschiedenis van gebouw en parochie. Voorzitter Thea Evers van HKL: "Mensen zijn niet meer zo geïnteresseerd in iets wat zeshonderd jaar geleden gebeurde. Ze willen weten hoe hun ouders en grootouders leefden."
Evers en Koel hebben allebei een verleden in de kerk, als is Evers inmiddels geen betrokken parochiaan meer. "Dat heeft alles te maken met de positie van de vrouw in de kerk," zegt ze hierover. 
Zondagmorgen na het nieuws van 0800 uur in Hoogtij, Radio Oost.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.