nieuws

Koninklijke UD Deventer: al 141 jaar een rijke clubhistorie

Het is de oudste veldsportvereniging van Nederland, de Koninklijke UD uit Deventer. Haar tradities houdt de club graag in stand, zo klinkt bij ieder eigen geproduceerd doelpunt een kanonschot.
De club is opgericht in 1875 als cricketvereniging en de naam betekent 'het nuttige door (middel van) het aangename', wat is ontleend aan een ode van Horatius. Hiermee wordt gelijk al duidelijk dat UD geen doorsnee sportvereniging is. Mooi Overijssel duikt samen met een groep enthousiaste club-archivarissen in de geschiedenis van UD!

Archiefclub

Al 65 jaar is Loek Hartong verbonden aan UD. Als jongetje begon hij met het spelen van cricket bij de Deventerse club. Hij schopte het zelfs tot aanvoerder van het eerste elftal. "Voetballen, daar was ik minder goed in", vertelt Hartong. Toen in 1975 de club 100 jaar bestond en er een boek gemaakt werd, ontdekte Hartong dat hij naast cricket spelen ook veel plezier haalde in het schrijven en archiveren. Zoveel plezier zelfs, dat hij tegenwoordig nog steeds deel uit maakt van 'de archiefclub'. 

UD als ontmoetingsplek

De mannen komen eens per twee weken samen in hun clubhuis, waar ze een eigen ruimte hebben voor hun archief. "UD is ook een gezellige club. We zijn hier bezig met ons archief, we drinken een pilsje." Op tafel liggen grote schoenendozen vol papieren en foto's. Onlangs is er nog een grote stapel bijgekomen uit een nalatenschap. De mannen zijn er druk mee.

Digitaliseren van het archief

De archiefclub heeft echter één probleem: ze worden oud, en jonge aanwas is er niet. Het archief wordt nu stap voor stap gedigitaliseerd door een bevriend bedrijf, zelf hebben de heren er maar weinig kaas van gegeten. "Maar we hopen dat ons enthousiasme overslaat op een jongere generatie, die op termijn het stokje wil overnemen."
Meer zien van Mooi Overijssel? Ga dan naar Facebook, Twitter of Instagram!
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.