nieuws

Universiteit Twente krijgt vijf miljoen euro voor ontwikkeling apparaat borstkankeronderzoek

Universiteit Twente
Universiteit Twente
Een internationaal onderzoeksconsortium onder leiding van de Universiteit Twente krijgt ruim vijf miljoen euro subsidie om een nieuw apparaat te ontwikkelen voor de diagnose van borstkanker. Het apparaat moet over ongeveer vier jaar klaar zijn. De subsidie is grotendeels afkomstig van de EU.
Het apparaat moet de beeldvormingstechnieken fotoakoestiek en echoscopie verbeteren en het combineren van beide methoden mogelijk maken. Het apparaat moet de diagnose verbeteren en versnellen en moet ook toegankelijk zijn voor jongere vrouwen, aldus de UT.

Huidige technieken hebben tekortkomingen

De huidige technieken om borstkanker op te sporen hebben tekortkomingen. Zo lukt het niet altijd om een tumor te onderscheiden van gezond weefsel of een ongevaarlijke afwijking. Daardoor kunnen bijvoorbeeld tumoren gemist worden. 
Het nieuwe apparaat moet de diagnosetijd sterk verkorten, omdat het geen gebruik maakt van straling of contrastmiddelen. Ook werk het pijnloos en is het geschikt voor jongere vrouwen. Röntgenmammografie is voor die groep minder geschikt.

'Droomapparaat'

4,35 miljoen euro komt van de EU, de rest van het geld komt van de Zwitserse overheid. Het apparaat, met de naam PAMMOTH, wordt nu al een 'droomapparaat' genoemd door de projectleider. "We werken met de beste partijen uit Europa samen aan dit prototype en betrekken artsen en patiëntenverenigingen actief bij het proces."
Medisch Spectrum Twente zal, aan het einde van het project, samen met de UT onder meer testen of het systeem de verwachtingen waarmaakt voor de meest voorkomende borsttumoren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.