nieuws

Openbare basisscholen Zwolle: geen vervanging op eerste ziektedag leerkracht

Geld
Geld
Basisscholen die aangesloten zijn bij het OOZ (Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio) regelen op de eerste ziektedag van een leerkracht tijdelijk geen vervanging. Zo hoopt de stichting dit jaar binnen het beschikbare budget voor vervanging te blijven. Â
De stichting OOZ houdt in de jaarlijkse begroting het budget voor vervanging bewust laag om meer geld over te houden voor bijvoorbeeld kleinere klassen. Nu het potje voor 2016 leeg dreigt te raken is de maatregel ingevoerd dat op de eerste ziektedag een leerkracht niet direct wordt vervangen door een invaller. Het gevolg? Bij een zieke leraar zouden leerlingen zomaar een dagje geen les kunnen krijgen.

Kinderen op school opgevangen

De scholen vullen zelf in hoe de leerlingen worden opgevangen: een directeur, IB'er of leerkracht die toevallig is vrij geroosterd voor andere taken kan bijvoorbeeld de klas overnemen, of de leerlingen worden verdeeld over andere groepen. Het is volgens de school niet de bedoeling dat leerlingen zomaar een dag vrij krijgen. 
De maatregel geldt alleen voor de eerste dag van de ziekmelding. Is de leerkracht langer ziek, dan wordt er weer 'gewoon' vervangen. In 2017 is er weer budget voor vervanging en vervalt de maatregel. Bij het OOZ zijn 31 basisscholen aangesloten. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.