nieuws

Tweede Kamer doet beroep op NAM om te wachten met afvalwaterinjectie

De Tweede Kamer heeft vanmiddag een beroep gedaan op de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) om te wachten met het injecteren van afvalwater in de Twentse bodem.
De Tweede Kamer vindt het beroep op de NAM noodzakelijk nu minister Kamp heeft duidelijk gemaakt niet te willen ingrijpen. De NAM heeft een onbepaalde vergunning om afvalwater te lozen in Twente. Kamp zegt deze vergunning te respecteren.
De NAM overweegt om weer te starten met het winnen van olie in Drenthe en zal dan het afvalwater dat vrijkomt bij de oliewinning willen lozen. De vaste Kamercommissie voor economische zaken besprak vanmiddag in Den Haag de mogelijkheid om minister Kamp te bewegen tot een uitstel van de afvalwaterinjecties tot in december meer duidelijk wordt over eventuele negatieve gevolgen daarvan.

Kamercommissie gooit het over andere boeg

Nadat Kamp verklaarde niks te kunnen doen, gooide de Kamercommissie het onverwacht over een andere boeg. Er werd unaniem een motie aangenomen, waarin de Tweede Kamer het beroep tot uitstel van de afvalwaterinjecties zelf neerlegt bij de NAM. Een politieke actie buiten de minister om dus. Minister Kamp ontraadde de motie tevergeefs.
Gedeputeerde Lievers van provincie Overijssel had aangekondigd naar de rechter te zullen stappen als minister Kamp niet te bewegen was tot een uitstel van de afvalwaterinjecties. Hij toonde zich niet ontevreden over de afloop. "We zijn benieuwd hoe de NAM reageert op het verzoek van de Tweede Kamer. Dat kun je niet zomaar naast je neerleggen. Daarnaast zal ook de provincie Overijssel zelf de NAM opnieuw benaderen met een verzoek om uitstel."
De stap naar de rechter is volgens Lievers op dit moment niet nodig.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.