nieuws

Hof van Twente brengt boerenleed in kaart

De gemeente Hof van Twente heeft agrariërs in de eigen gemeente een kaart gestuurd met daarop vragen over de behoeften van de boeren en de wijze waarop de gemeente de boerenbedrijven zou kunnen ondersteunen.
Veel agrarische bedrijven hebben het moeilijk. De melkprijs is door het wegvallen van het quotum gedaald en ook varkensboeren hebben grote moeite om het hoofd boven water te houden.

Te hulp schieten

De gemeente Hof van Twente wil middels het samenstellen van een agrarische agenda de boeren te hulp schieten op het gebied van innovatie, duurzaamheid én op het sociale vlak.
Ook moeten de verschillende mogelijkheden, bijvoorbeeld bij het beëindigen van een bedrijf, persoonlijk onder de aandacht worden gebracht door een deskundige gebiedsmanager.
"We hebben alle agrariërs een antwoordkaart gestuurd en daarvan is inmiddels 10% teruggekomen. Daaruit blijkt nu al dat veel boeren niet weten hoe het verder moet en dat er met name op sociaal vlak veel leed is", aldus verantwoordelijk wethouder Meulenkamp.

Juiste pad

Er zijn in de gemeente Hof van Twente 619 agrarische bedrijven. De verwachting is dat er daar over een aantal jaren, 550 van over zijn. "
We hebben veel agrariërs in onze gemeente en die weten vaak niet welke regelingen op hen van toepassing zijn. Wij willen ze weer op het juiste pad zien te krijgen."

Onder bestaansminimum

De aanleiding voor de benadering van alle boeren is een onderzoek onder zeugenhouders. Daaruit blijkt dat veel varkensboeren het erg moeilijk hebben en soms onder het bestaansminimum moeten leven.
"Er zijn nu zo’n 60 kaarten terug gekomen en ik hoop dat dat aantal nog gaat groeien. Al weet ik dat veel boeren het moeilijk vinden om met hun problemen bij ons te komen. Door oplossingen te zoeken bij agrariërs die dat wel doen hopen we op meer respons."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.