nieuws

Provincie Overijssel belooft banen, maar komen die er wel?

De provincie doet veel te weinig om werkloze Overijsselaars aan een baan te helpen. Dat vinden oppositiepartijen PvdA en PVV.
De provincie heeft 226 miljoen euro uitgetrokken voor nieuwe banen. "Maar we zijn nu al anderhalf jaar onderweg en nog niet eens tien procent van het bedrag is uitgegeven", zegt Tijs de Bree van de Partij van de Arbeid. "Van het collegeprogramma 'Overijssel Werkt' is vooralsnog weinig terechtgekomen."

Werkloosheid daalt

Vandaag publiceerde de provincie nieuwe werkgelegenheidscijfers, waaruit blijkt dat de werkloosheid daalt, zelfs sneller dan het landelijk gemiddelde. Gedeputeerde Van Hijum van Economie: "Vooral in het toerisme komen nieuwe banen."
Roy van Aalst van de PVV vindt dat de cijfers een erg vertekend beeld geven. "Vaak gaat het om banen van twintig uur. Op papier ziet dat er leuk uit, maar iemand die eerst een baan van veertig uur had, heeft met twintig uur nog steeds moeite om de hypotheek te betalen."

'Gewoon belachelijk'

De Bree vindt dat werklozen aan hun lot worden overgelaten. "Je moet ze bij de hand nemen en écht helpen in het traject naar een baan. Dat is een veel concretere aanpak."
"Het is gewoon belachelijk. Het is gewoon helemaal niks", zegt Van Aalst. "De ontwikkeling van de luchthaven Twente loopt helemaal vast, net als het ambitieuze bedrijvenpark XL bij Almelo dat volledig flopt. Grote spelers als Vredestein halen hun hoofdkantoor weg uit Overijssel. Dat is vreselijk."

Gedeputeerde Van Hijum is hoopvol

Van Hijum is het niet met de kritiek eens. "Juist op de voormalige luchthaven Twente gebeurt van alles. De huidige ontwikkeling rond drones, maar kijk ook naar de interesse van bedrijven om het luchthaventerrein over te nemen. Gewoon heel hoopvol, al ben ik pas tevreden als daar meer bedrijven landen en banen ontstaan."
Roy van Aalst van de PVV vindt dat Van Hijum moet opstappen als over twee jaar te weinig banen zijn gecreëerd.

'Het gaat van alle kanten mis'

Tijs de Bree van de PvdA mist juist een doel om de gedeputeerde te kunnen afrekenen. "Het provinciebestuur wil niet zeggen hoeveel banen ze willen creëren, we kunnen het daardoor niet meten en we weten ook niet of de manier om het doel te bereiken effectief is. Het gaat van alle kanten mis."
Van Hijum is ervan overtuigd dat Overijssel er aan het einde van de rit beter voor staat dan nu. "De werkloosheid is straks flink teruggedrongen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.