nieuws

Schadeclaim tegen Ambiq Hengelo na ontslag klokkenluider in ontuchtaffaire

Een ex-medewerkster van Ambiq eist van de jeugdinstelling uit Hengelo een hogere schadevergoeding dan de rechter eerder heeft toegewezen.
De kantonrechter oordeelde dit jaar dat de vouw recht had op 5000 euro en dat de jeugdinstelling ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. De vrouw werd op een zijspoor gezet nadat zij melding had gemaakt van seksueel misbruik door een collega. Deze therapeut bekende zich 40 keer vergrepen te hebben aan één van zijn minderjarige patiëntes. 

Therapeut kreeg 3 jaar cel

Hij is hiervoor inmiddels veroordeeld tot een celstraf van 3 jaar. Volgens de ex-medewerkster is zij op een zijspoor beland door de handelwijze van Ambiq. De instelling zag haar aanvankelijk als medeverdachte, omdat zij de kennis over het seksueel misbruik verzwegen zou hebben. De vrouw zelf zegt het tegengestelde. Zij zou haar leidinggevende direct hebben geïnformeerd. 

Forse kritiek handelswijze Ambiq

De vrouw heeft forse kritiek op de handelwijze van Ambiq. Volgens haar bekende de ex-therapeut al in november 2014 de ontucht, maar zei Ambiq nog twee maanden later, toen het nieuws uitlekte, dat mogelijk sprake was van grensoverschrijdend gedrag.

Vraagtekens optreden Inspectie

Ook worden vraagtekens geplaatst bij het toezicht van de inspectie voor de jeugdzorg. Die concludeerde in een rapportage dat alles in orde was bij Ambiq, hoewel toen al zeker een maand bekend was dat de therapeut het misbruik had toegegeven. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.