nieuws

Onderzoek naar klachten over borstimplantaten

Onderzoek naar klachten over borstimplantaten
Onderzoek naar klachten over borstimplantaten
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) laat ongeveer tweehonderd vrouwen onderzoeken die mogelijk klachten hebben door siliconen borstimplantaten. Dat meldt Nieuwsuur.Â
In 2012 ontstond ophef over borstimplantaten van de Franse fabrikant PIP omdat deze zouden kunnen scheuren of gaan lekken. 
Onder meer bij een kliniek in Hengelo bleken deze implantaten gebruikt te worden. Patiënten met klachten konden de implantaten toen kosteloos laten vervangen. 

Breed onderzoek

Het nu aangekondigde onderzoek gaat niet om deze omstreden implantaten uit Frankrijk, maar richt zich in het algemeen op de siliconen implantaten. Gekeken wordt naar verschillende soorten van verschillende merken. 
"We zien dat veel vrouwen klachten hebben na het inbrengen van een siliconen implantaat", zegt hoofdinspecteur Hans Schoo. "Doel van ons onderzoek is te kijken of er trends te ontdekken zijn in de signalen van vrouwen."
Recent verschenen diverse wetenschappelijke studies over de impact van borstimplantaten. Daaruit blijkt dat siliconen mogelijk niet onschuldig zijn. 

Duizenden vrouwen met klachten

De Nederlandse vrouwen die meedoen aan het onderzoek hebben zich gemeld bij patiëntenorganisatie SVS, die al langer aandringt op diepgaand onderzoek. Bij een meldpunt van SVS zijn inmiddels ruim 4200 vrouwen met klachten bekend. 
Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Wanneer de uitkomsten bekend zijn, is nog niet duidelijk.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.