nieuws

NAM hervat oliewinning Schoonebeek en afvalwaterinjectie in Twente

NAM repareerde de watertransportleiding na de ontdekte lekkage
NAM repareerde de watertransportleiding na de ontdekte lekkage
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) begint morgen weer met de productie van olie in Schoonebeek. Die productie lag anderhalf jaar stil vanwege een lek in een leiding in de grond bij Holtheme.Â
De leiding wordt gebruikt voor het afvoeren van afvalwater dat vrijkomt bij de olieproductie. Het afvalwater wordt in lege gasvelden in de Twense bodem gepompt. 
Inmiddels is de leiding hersteld met een zogenoemde pijp-in-pijp-constructie. In augustus gaf Staatstoezicht op de Mijnen toestemming om de vernieuwde leiding weer in gebruik te nemen. 
Donderdag was er nog een debat in de Tweede Kamer over de oliewinning. Kamerleden deden daarbij een beroep op de NAM om te wachten met het injecteren van afvalwater in de Twentse bodem. De NAM heeft besloten daar niet op in te gaan.
In een verklaring staat: "We hebben vandaag gebruikt om het Kamerverzoek te overwegen, waarbij we ook nogmaals gesproken hebben met verschillende belanghebbenden, onder andere over de werkgelegenheid in Zuidoost-Drenthe. Alles overwegend gaan we de productie hervatten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.