nieuws

Boze gedeputeerde Lievers wil juridische stappen tegen NAM

Gedeputeerde Lievers wil zo snel mogelijk met zijn collega's om tafel over juridische stappen tegen de NAM. Dat zegt hij in een reactie op het nieuws dat de NAM de oliewinning in Schoonebeek hervat.Â
"Ik ben boos", zegt Lievers. De gedeputeerde deed de afgelopen tijd namens de provincie Overijssel een nadrukkelijk beroep op de NAM om te wachten met het hervatten van de oliewinning en de bijbehorende afvalwaterinjectie in de Twentse bodem. 
Ook maakte de provincie formeel bezwaar tegen de oliewinning. "Dat de provincie bezwaar maakt tegen een besluit van het Rijk is redelijk uniek", zegt Lievers. "We wilden daarmee een duidelijk signaal afgeven dat het ons ernst is."

Gisteren vroeg ook de Tweede Kamer de NAM om te wachten tot enkele lopende onderzoeken zijn afgerond. Maar het bedrijf legde de verzoeken naast zich neer en begint morgen weer met de oliewinning. 

NAM heeft kans gehad

"Gelet op de maatschappelijke onrust en het beroep dat op ze is gedaan, had ik gehoopt dat de NAM het geluid serieus zou nemen", zegt Lievers. "De NAM heeft een aantal kansen gehad om zijn goede kant te laten zien."
Nu de NAM ondanks de bezwaren weer start met de oliewinning, vindt Lievers het tijd voor de juridische stappen. De komende dagen zal hij zijn collega's ervan proberen te overtuigen dat de gang naar de rechter gemaakt moet worden. Maandag wordt daar een knoop over doorgehakt. 

"Onbegrijpelijk en arrogant"

Statenlid Bouwien Rutten van het CDA vindt de stap van de NAM arrogant. "Vanuit de provincie, de Tweede Kamer en bewoners is duidelijk gevraagd te wachten omdat er nog zoveel onduidelijk is. Toch beginnen ze."
Ook GroenLinks is niet te spreken over de gang van zaken. Statenlid Robert Jansen roept het provinciebestuur op om zaterdag al naar de rechter te stappen. 
Bij de Stichting Stop Afvalwater Twente is het nieuws hard aangekomen. "Onbegrijpelijk, onfatsoenlijk en een schande voor de democratie", noemt de actiegroep het besluit van de NAM. Zij zetten zich al lange tijd in om de afvalwaterinjectie in Twente te stoppen. 

Gesprek

In een persverklaring stelt de NAM met iedereen in gesprek te willen over de situatie, maar dat maakt weinig indruk op gedeputeerde Lievers. "In gesprek gaan doe je vóór je een besluit neemt. Niet erna". 
Hij noemt het onfatsoenlijk dat de NAM op vrijdag met de mededeling komt dat de oliewinning weer hervat wordt, zonder dat er eerst een gesprek is geweest met alle partijen. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.