nieuws

Sanering van asbestdaken makkelijker en goedkoper door Overijssels asbestvoorstel

Verwijderen van asbestdaken
Verwijderen van asbestdaken
Bezitters van asbestdaken zijn binnenkort goedkoper en sneller uit als ze overgaan op sanering. Het ministerie van Sociale Zaken heeft het belangrijkste deel uit de Overijsselse 'asbestmotie' overgenomen, waardoor de bestaande wetgeving wordt aangepast.
De Overijsselse fracties van CDA, ChristenUnie, 50plus, SP en VVD dienden voor de zomer een voorstel in met een aanpassing in de huidige regelgeving over asbest, waardoor het werkproces van asbestsanering versneld kan worden en het goedkoper is voor dakeigenaren.

Wat gaat er veranderen?

Bij iedere asbestsanering is een inventarisatie verplicht. Momenteel omvat deze inventarisatie de volledige 3D-ruimte. In het aangenomen voorstel staat dat het doen van een inventarisatie van alleen het asbestdak volstaat.
Bijvoorbeeld: bij een schuur met een dak van 500m2, zoals veel schuren in het Overijsselse buitengebied, geldt dat de hele schuur geïnventariseerd moet worden. Als het om een schuur gaat met veel onderdelen in en aan de ruimte, dan kan dit qua tijd en geld behoorlijk oplopen. Maar met de nieuwe regeling hoeft alleen nog het dak zelf geïnventariseerd worden.

Waarom is dat nodig?

Voor 2024 moeten alle asbestdaken in Nederland gesaneerd zijn. Iedere eigenaar van een asbestdak moet daar tijd en geld voor vrijmaken. Woordvoerder Bouwien Rutten (CDA): "Iedere euro telt in een sanereringstraject voor boeren en particulieren. Iedere mogelijkheid die we hebben om het saneren van asbest daken makkelijker en goedkoper te maken moeten we aangrijpen. 2024 is het zo en er is in Overijssel nog een hoop werk te doen."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.