nieuws

Stop Afvalwater Twente noemt besluit NAM gênant, belachelijk en onverantwoord

"Het is belachelijk en onverantwoord. Ze nemen een loopje met de democratie, het is gênant." Freddy Mensink van Stop Afvalwater Twente heeft er geen goed woord voor over. Gisteravond maakte de NAM bekend weer te starten met de oliewinning in Schoonebeek en met het lozen van afvalwater in de Twentse bodem.
Acties bereidt het burgercomité niet voor. "De politiek is nu aan zet, het is nu wachten op wat gemeenten en de provincie gaan doen. Daar ligt de bal nu. Wij zijn geen actiegroep, we zijn een burgerinitiatief."
Verrassend vindt Mensink het nieuws over de NAM niet. "We zagen dit min of meer al aankomen. Minister Kamp benadrukte deze week al dat ze een eeuwigdurende vergunning hebben. Ze laten zich door niemand stoppen".

'Lak aan de bevolking'

"Ze leggen een verzoek van de Tweede Kamer om alternatieven te onderzoeken, gewoon naast zich neer",  vertelt de voorman van Stop Afvalwater Twente. "Ze hebben lak aan de bevolking van Twente, het gaat alleen om geld."
"Minister Kamp heeft ook alle belang bij de oliewinning. De NAM is voor 40 procent eigendom van de staat, dus de opbrengsten gaan deels naar de staatskas."

'Risico's op de koop toe'

"Kijk naar wat er nu bijvoorbeeld in Groningen gebeurt. Ze nemen de risico's op de koop toe", aldus Mensink. 
"De NAM gaat volledig voorbij aan het belang van mens, dier en natuur. Er kan van alles gebeuren. Iedereen hier in de regio is het zat. Het moet stoppen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.