nieuws

Werkloze alleenstaande ouders door gemeente Enschede beter op rechten gewezen

Het Ei van Ko voor het stadhuis in Enschede
Het Ei van Ko voor het stadhuis in Enschede
De gemeente Enschede informeert alleenstaande werkloze ouders met kinderen tot vijf jaar voortaan duidelijker dat ze recht hebben op een tijdelijke ontheffing van sollicitatieplicht. Dat heeft het college besloten.Â
Dat besluit volgt nadat de gemeente advies heeft gevraagd aan een rechter over de manier waarop de gemeente hierover communiceert met alleenstaande ouders over sollicitatieplicht. 

Kritiek

Vanuit de politiek maar ook van Sociaal Hart Enschede, dat zich in Enschede inzet voor uitkeringsgerechtigden, was er kritiek op de gemeente op dit punt. Zij vonden dat de gemeente alleenstaande ouders beter moest informeren. 
Voor Sociaal Hart Enschede was dat aanleiding het punt op te nemen in haar top tien van sociale misstanden in Enschede. 

Tijdelijke vrijstelling

Op het informatieformulier dat bijstandsaanvragers krijgen van de gemeente is nu duidelijk aangegeven dat alleenstaande ouders met kinderen onder vijf jaar tijdelijk vrijgesteld kunnen worden van de plicht om te werken.
René Beunders van de Stichting Sociaal Hart Enschede is blij met de wijziging. "Eindelijk worden alleenstaande ouders door de gemeente naar behoren geïnformeerd over hun recht op ontheffing van de sollicitatieplicht."

Kon duidelijker

Wethouder Welman laat in een reactie weten dat de gemeente constant kritisch kijkt naar de eigen manier van communiceren. "Dit punt is enige tijd geleden op ons initiatief met een rechter besproken. Op zich was de info goed, maar het kon op enkele punten duidelijker." 
De wethouder wijst er wel op dat alleenstaande ouders die voor de regeling in aanmerking willen komen wettelijk aan allerlei verplichtingen moeten voldoen. Zo zijn mensen verplicht mee te werken aan een scholing of opleiding. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.