nieuws

Ballonvaarder Jurg hoopt twee dagen in de lucht te kunnen blijven

Ballonvaarder Rien Jurg uit Hengelo hoopt twee dagen lang onafgebroken in de lucht te kunnen blijven. Als hij dan zijn ballon aan de grond moet zetten, zou dat ergens diep in Italië moeten zijn.
Dat zijn de verwachtingen die de ballonvaarder vanochtend in een telefoongesprek met Radio Oost uitsprak, op één kilometer hoogte in het luchtruim boven Luxemburg. Jurg was toen al zeven uur onderweg.    
De Hengeloër doet mee aan de internationale wedstrijd voor lange afstandballonvaarders, de  Coupe Aéronautique Gordon Bennett. Doel is om zo lang mogelijk met een ballon gevuld met waterstofgas in de lucht te blijven en een zo groot mogelijke afstand af te leggen. Jurg ging kort na middernacht van start in het Duitse Gladbeck, in een veld van 26 deelnemers.
De wind brengt de ballon naar zuidelijke richtingen. Een moeilijk punt word het passeren van de Alpen. Jurg probeert dat via Frankrijk te doen.
Een ander moeilijk element onderweg vormt de temperatuur. Op de hoogte waarop de ballonnen vliegen is die ver onder het nulpunt. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.