nieuws

Overijsselse bedrijven en organisaties reageren op de miljoenennota

"Wij zijn blij dat de koopkracht voor iedereen vooruit gaat maar missen een agenda om van fossiele energie naar duurzame energie over te stappen", zegt Laurens de Lange, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW regio Midden.
Ook de overstap van analoog naar digitaal is iets wat de werkgeversorganisatie terug had willen zien in de miljoenennota. Om internationaal aansluiting te blijven houden zijn investeringen nodig, vinden de werkgevers. Toch geeft de voorzitter van VNO-NCW regio Midden de miljoenennota een voldoende.

Onderwijs

Bestuursvoorzitter Wim Boomkamp van Saxion Hogescholen viel een paar dingen op. Hij is positief gestemd over de 200 miljoen extra voor onderwijsinstellingen. Ook is hij blij met het extra geld om kansongelijkheid in het onderwijs tegen te gaan. "We moeten af van het op jonge leeftijd al 'etiketjes' plakken op leerlingen", zegt Boomkamp hierover.
Boomkamp is ook blij met de agenda voor een betere doorstroom van MBO- naar HBO-onderwijs. "De samenleving vraagt steeds meer om hoger opgeleide werknemers. Ik ben blij met de 7,5 miljoen die daar voor uitgetrokken is", zegt Boomkamp.
Voor onderzoek op universiteiten en hogescholen mag wat Boomkamp betreft nog meer geld uitgetrokken worden. Europees gezien trekt Nederland hier weinig voor uit.

Cultuur

Ralf Keuning van De Fundatie in Zwolle is blij met de tien miljoen extra die de cultuursector krijgt. Op een budget van 370 miljoen lijkt dat een druppel op de gloeiende plaat. Keuning ziet dat anders:"Ik zie het als een heldere trendbreuk na een tijd van jarenlange bezuinigingen".
Keuning mist nog wel iets:"Ik zou graag zien dat de staat weer opdrachtgever voor de kunsten wordt. Met een duidelijke ideologische boodschap met kunst als grote reclamezuil".

Natuur en Milieu wil betere lobby

Natuur en Milieu Overijssel reageert gematigd positief op de miljoenennota. Directeur Matthijs Nijboer zegt dat het positief is dat energie en klimaat worden genoemd, maar mist extra beleid voor landschapsbehoud.
Nijboer erkent dat daarvoor meer gelobbyd moet gaan worden. Natuurorganisaties hebben zich in de periode 2010 - 2010 uit het veld laten slaan door de 'kaalslag' die de toenmalige staatssecretaris Bleker doorvoerde op het landschapsbeleid.
Volgens de natuurorganisatie pakt de provincie Overijssel met beleid en geld dat landschapsbeleid wèl goed op. Ook in de samenwerking met bedrijven ziet hij toekomst. Een voorbeeld is de samenwerking met ondernemers op het bedrijventerrein Hessenpoort bij Zwolle om de biodiversiteit te vergroten.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.