nieuws

NAM: 'De situatie rondom afvalwaterinjectie is volstrekt veilig'

Pijpleidingen van de NAM in Twente gerepareerd
Pijpleidingen van de NAM in Twente gerepareerd
"De situatie rondom de injectie van afvalwater in de bodem van de gasvelden in Twente is veilig". Dat stelt de NAM bij RTV Drenthe in een reactie op de kritiek van CDA Tweede Kamerlid Agnes Mulder op het herstarten van de oliewinning in het Drentse Schoonebeek en het wegpompen van afvalwater naar Twente.
De NAM hervatte afgelopen weekend de oliewinning en de injectie van afvalwater in de Twentse bodem nadat de Tweede Kamer vorige week nog dringend verzocht te wachten tot duidelijk is of de situatie veilig is.
Manager Arie van Haringen van de NAM zegt dat al anderhalf jaar wordt gezocht naar alternatieven voor het lozen van afvalwater, maar dat die er nog niet zijn. Tot die tijd is het pompen van afvalwater in de Twentse bodem 'volstrekt veilig'.     

Kijken naar het uitwerken van alternatieven

"In 2011 zijn we in Twente begonnen met het injecteren van afvalwater. In de vergunning staat dat we iedere zes jaar moeten kijken of er alternatieven zijn voor die werkwijze", aldus Van Haringen. De NAM heeft in juni een rapport gepresenteerd met mogelijke alternatieven. "Binnenkort beslist minister Kamp na overleg met alle betrokken partijen welke van die alternatieven verder wordt uitgewerkt."
Het meest kansrijk is zuivering van het industriewater tot schoon zout water dat in het Stieltjeskanaal wordt geloosd. Een andere optie is dat dat zout water naar de zee gepompt wordt, zodat er in Drenthe geen 'berg zout' blijft liggen.

Doorgaan op dezelfde manier

"De vraag aan ons om elke zes jaar naar alternatieven te kijken, wil niet zeggen dat we voor een andere manier van het afvoeren van het afvalwater moeten kiezen", vult de NAM-manager aan. "Wij hebben er geen problemen mee op dezelfde manier door te gaan met de oliewinning in Schoonebeek. Dat zijn we verplicht naar onze werknemers."
De oliewinning en het afvoeren van afvalwater lag anderhalf jaar stil nadat bij Hardenberg een pijpleiding lekte.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.