nieuws

Raad van State: procederen natuurstichtingen in Overijssel om het procederen?

Raad van State buigt zich over natuurstichtingen
Raad van State buigt zich over natuurstichtingen
De Raad van State gaat bekijken of de Stichtingen Leefbaar Buitengebied en VROM? eigenlijk wel bezwaar kunnen maken tegen natuurvergunningen.
De provincie Overijssel noemt de natuurstichtingen 'pure procedeerclubs' die niets anders doen dan procedures voeren.

Niet-ontvankelijk

Dergelijke organisaties kunnen door de Raad van State opzij worden gezet en hun bezwaren kunnen niet-ontvankelijk worden verklaard.
De Raad eist van natuurorganisaties dat ze naast procederen ook andere activiteiten verrichten zoals voorlichting geven, werken in de natuur of overleg voeren met overheden.

Megastallen Geerdijk en Beerzerveld

De stichtingen stapten naar de Raad nadat de provincie weigerde hun bezwaren te behandelen tegen natuurvergunningen voor megastallen in Geerdijk en Beerzerveld.
Volgens hun woordvoerder Marcel Middelkamp zijn de stichtingen onder meer bezig met het ondersteunen van bewonersgroepen in milieukwesties.

Provincie kijkt strenger naar stichtingen

Hij pleitte voor het toelaten van de stichtingen in procedures, omdat het anders erg moeilijk wordt om de natuur nog te beschermen. De provincie is strenger gaan kijken naar de stichtingen, omdat die opeens een hele berg procedures waren gestart in milieuzaken.
Na onderzoek bleek dat de stichtingen verder niet of nauwelijks actief zijn. De Raad doet over zes weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.