nieuws

Oud-politieman uit Almelo krijgt na ontslag ook 140 uur werkstraf

Rechtbank in Almelo
Rechtbank in Almelo
Een 53-jarige ex-politieman uit Almelo is veroordeeld tot een werkstraf van 140 uur omdat hij gevoelige informatie uit het politiesysteem doorgaf aan familieleden. De man is zijn baan bij de politie daardoor ook kwijtgeraakt.
De oud-politieman zocht op diverse momenten tussen januari 2014 en augustus 2015 in de politiesystemen naar informatie over personen die over de vloer kwamen bij de instelling waar zijn vrouw werkzaam was. Ook keek hij naar gegevens over de nieuwe vriend van zijn dochter. Het ging hem om informatie over drugsgebruik, huiselijk geweld en stalking. Hij deelde de wetenswaardigheden met zijn familie als een soort waarschuwing.
Volgens de rechtbank is het ernstig dat de politieman zijn ambtsgeheim schond omdat burgers er van uit moeten gaan dat de politie integer omgaat met vertrouwelijke informatie. Door informatie te delen met anderen heeft de 53-jarige voormalige politieman man niet alleen direct betrokkenen beschadigd, maar ook het vertrouwen in de politie in het algemeen aangetast.
De man moet twee mensen over wie hij informatie deelde een schadevergoeding betalen van 500 euro per persoon.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.