nieuws

MST gaat poli voor allochtonen met geheugenverlies openen

"Het laatste wat je geleerd hebt is het eerste wat je vergeet. Bij allochtonen is dat vaak de Nederlandse taal", zegt neuroloog Heleen den Hertog. Het MST gaat daarom een speciale poli voor allochtonen met geheugenverlies openen.
Het wordt de eerste poli voor allochtonen in het oosten van Nederland en de derde in heel het land. Zorgverleners hebben steeds vaker moeite om een diagnose, zoals alzheimer, vast te stellen bij allochtonen.

Taboe

"De omgeving van een dementerende allochtoon herkent de ziekte vaak niet. En er heerst onder deze groep een groot taboe op deze ziekte", zegt neuropsycholoog Gözde Duran. Zij geeft trainingen en colleges aan zorgverleners over dit onderwerp. De diagnose van alzheimer wordt om die reden dan ook vaak in een laat stadium ontdekt.
Het thema is zeer actueel onder zorgverleners, mantelzorgers en patiënten. Dat komt omdat de eerste generatie allochtonen de leeftijdsgrens van 65+ passeren. De kans op geheugenverlies is op die leeftijd dan veel groter. "Door de leefomstandigheden van de eerste generatie allochtonen hebben zij ook nog eens een verhoogd risico om deze ziekte te krijgen", zegt Gözde Duran.

Taalbarrière

De taalbarrière is ook een groot probleem. De beheersing van het Nederlands is niet goed genoeg of ze zijn de taal 'vergeten' omdat ze die als laatste hebben aangeleerd. Voldoende beheersing van de Nederlandse taal is nodig om de benodigde testen goed te kunnen uitvoeren.
Mondjesmaat komt er meer aandacht voor het probleem. Er is een methode ontwikkeld om een vermoeden van alzheimer met behulp van plaatjes en praktijktesten te constateren. "Maar er moet vooral een bewustwordingscampagne gevoerd worden onder de allochtone bevolking", zegt Gözde Duran.
Nu worden de oudere allochtonen soms verstopt voor de omgeving. Ook het krijgen van professionele hulp is moeilijk omdat er geen officiële diagnose is vast te stellen. 

Symposium

Het thema staat deze week vaak op de agenda in Overijssel. Morgen is het Wereld Alzheimer Dag en daarom worden overal in de provincie bijeenkomsten en symposia gehouden. In Deventer is bijvoorbeeld een speciale workshop 'dementie bij allochtonen' te volgen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.