nieuws

Beckum: "Bakermat van de snijmaïs"

In het jubileumjaar van 750 jaar Beckum wordt stilgestaan bij belangrijke gebeurtenissen in het dorp. De ontwikkeling van de snijmaïs staat daarbij hoog op de agenda.
Tijdens een vergadering van de Rijkslandbouw Voorlichtingsdienst bij het Wapen van Beckum in 1949 ontstond het idee om maïs te gaan verbouwen. Een zestal boeren uit Beckum liet vervolgens maïszaad over komen uit Amerika. Daarmee waren zij de eersten in ons land die snijmaïs verbouwden. "De Beckumers waren eigenlijk de pioniers van de maïs", aldus melkveehouder Wim Meijer. 

Snijmaïs

Tot die tijd werd er in Nederland korrelmaïs geteeld, waarbij met de hand korrel voor korrel van de kolf werd verwijderd. Dat moest anders kunnen, meenden enkele Beckumers die zich verenigden in de zogenaamde maïskern. Experimenten met snijmaïs liepen tot die tijd op niets uit. Het klimaat was te vochtig, het gewas en de oogst verrotte. Maar de Beckumers hielden vol. In het bijzonder Johan K. Meijer, oom van Wim Meijer, die voor zijn doorzettingsvermogen in het dorp de toepasselijke bijnaam van 'Maïs Meijer' kreeg. 

Inkuilen

Door de mislukte oogst kwamen de boeren uit Beckum in 1953 op het idee om de maïs in zijn geheel in te kuilen. Dit gebeurde in die tijd met een mobiele hakselaar. Daarmee werden deze boeren niet alleen de pioniers van de snijmaïsteelt, zij waren indirect ook verantwoordelijk voor de mechanisatie van de snijmaïsteelt zoals we die nu kennen.

Hakseldag

Afgelopen weekend werd in het kerkdorp onder de rook van Hengelo het 'Corn County Festival' gehouden. Onderdeel van dit festival was de Hakseldag, waarbij op de ouderwetse manier de maïs van het land werd gehaald. Landbouwmachines van vroeger tot nu werden ingezet voor het maaien van de snijmaïs.
Meer zien van Mooi Overijssel? Het archief met meer dan 4500 video's bekijk je hier! Hou ook onze Facebookpagina in de gaten voor leuke win acties!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.