nieuws

Vrachtwagenproducent Scania niet blij met poortactie uitzendkrachten

Ruim 150 medewerkers van Scania hebben vandaag meegedaan aan een publieksvriendelijke poortactie voor betere arbeidsvoorwaarden voor uitzendkrachten, tot ontevredenheid van de vrachtwagenproducent.
Van de 1900 medewerkers werken er ruim zeshonderd op uitzendbasis. Volgens de huidige CAO worden die volgens de vakbond FNV onderbetaald. Bovendien hebben die werknemers, tot grote onvrede van veel uitzendkrachten, geen enkel uitzicht op een vast contract.
Volgens de werknemers en de vakbond opereert Scania momenteel in strijd met de nieuwe CAO. Maar Scania betwist dat. Directeur Grube laat weten dat het bedrijf en de vakbond het al lange tijd niet eens kunnen worden.
Het geschil over de onderbetaling van uitzendkrachten is daarom recent voorgelegd aan de CAO geschillencommissie. "We wachten de uitkomst van die beoordeling af en zullen het advies van de commissie opvolgen." 

'Geen fatsoen'

"Ik vind het niet van fatsoen getuigen dat de FNV de uitkomst van de geschillencommissie niet wil afwachten, en de mensen nu probeert te mobiliseren om in actie te komen" aldus Grube. "Wij zijn van mening dat we als bedrijf de nieuwe CAO goed naleven."
"Over het aantal uitzendkrachten zijn we ook altijd heel duidelijk geweest tegen de vakbond. We hebben te maken met een sterk schommelende vraag naar vrachtwagens en willen een flexibele schil qua werknemers om goed in te spelen op de sterk wisselende vraag naar onze producten."
"We streven ernaar om in principe zeventig procent van de medewerkers in vaste dienst en dertig procent op uitzendbasis aan het werk te hebben. Momenteel hebben we iets te veel uitzendkrachten aan het werk, maar dat heeft ook te maken met de introductie van een nieuwe vrachtwagen. We hopen binnenkort weer een kleine honderd mensen in vaste dienst te nemen", aldus personeel en communicatie directeur Grube.

Angst voor baanverlies bij uitzendkrachten

Van een zogenoemde angstcultuur binnen het bedrijf is de directie niet op de hoogte. Tijdens de poortactie vanmiddag werd duidelijk dat sommige uitzendkrachten het moeilijk vinden om voor hun arbeidsrechten op te komen.
Ze zijn bang voor het verlies van hun tijdelijke baan. Aansluiten bij de oproep van de FNV om in actie te komen voor meer loon en een vaste aanstelling is voor die werknemers op dit moment een brug te ver.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.