nieuws

Provincies willen bezuiniging op de regionale omroepen uitstellen

Bedrijfspand van RTV Oost in Hengelo
Bedrijfspand van RTV Oost in Hengelo
De provincies willen dat de bezuiniging van 17 miljoen euro op de regionale omroepen wordt uitgesteld. Dat zegt het Interprovinciaal Overleg (IPO), dat in Den Haag de belangen van de provincies behartigt.Â
Begin september maakte staatssecretaris Sander Dekker bekend dat hij de verplichte samenwerking tussen de regionale omroepen voorlopig uitstelt, omdat er te weinig draagvlak bij de omroepen is voor de plannen. Dekker liet weten dat de bezuiniging, die is vastgelegd in de eerder aangenomen Mediawet, voorlopig wel gewoon doorgaat.

'Geen juridische grondslag voor bezuiniging'

De provincies vinden dat onterecht. Ze wijzen er in een brief aan Dekker op, dat de bezuiniging is gekoppeld aan de nieuwe mediawet. Omdat die voorlopig niet in werking treedt, ontbreekt volgens de provincies een juridische grondslag voor de bezuiniging.
De omroepen zullen nu een individuele begroting indienen waarbij ze per omroep een deel van de bezuinigingen opvangen. Dekker wil dat programmering en redacties zo weinig mogelijk getroffen worden, maar de provincies zijn bang dat omroepen zich genoodzaakt voelen dit toch te doen.
"Dit is onwenselijk en heeft negatieve gevolgen voor de democratische en sociale taak van de regionale journalistiek, met name ook in de dunbevolkte gebieden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.