nieuws

Scholen uit Rijssen-Holten bezoeken 'de Democratiefabriek'

Leerlingen van basisschool De Regenboog uit Holten waren de eersten die vandaag in Rijssen de interactieve 'Democratiefabriek' bezochten. Met behulp van machines, apparaten en gereedschappen onderzoeken de jongeren 'democratie'.
De tentoonstelling werd geopend door wethouder Roland Cornelissen van Rijssen-Holten. Samen met stichting Artikel 1 Overijssel is de 'Democratiefabriek' door de gemeente naar Rijssen gehaald. Zestien basisscholen uit de gemeente hebben zich aangemeld om de tentoonstelling te bezoeken.

Democratie

'Kinderen gaan nadenken over thema's die ver weg lijken maar erg dichtbij staan. Ze leren dat democratie ook gaat over discriminatie, pesten en vooroordelen", zegt Marlies Bruining van Artikel 1 Overijssel.
Kinderen van basisschool De Regenboog uit Holten gaan met behulp van een routekaart op pad. Gaandeweg de opdrachten komen ze erachter dat de tentoonstelling eigenlijk over henzelf gaat. "Democratie is volgens mij dat je samenwerkt en geen oorlog voert", zegt één van de leerlingen.

Zakgeld

De opdrachten en thema's zijn zeer uiteenlopend. Er zijn opdrachten die gaan over de Tweede Wereldoorlog of over pesten, maar ook over waarom en hoe je je ouders om meer zakgeld kunt vragen.

Actueel thema

"Als je kijkt naar het vraagstuk rondom de vluchtelingen dan is het thema zeer actueel. Het is mooi om te zien dat de kinderen hier hun eigen afweging kunnen maken", zegt wethouder Roland Cornelissen. De gemeente betaald voor de tentoonstelling waardoor de scholen de tentoonstelling gratis mogen bezoeken.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.