nieuws

Schrijver Özcan Akyol wint Cultuurprijs Overijssel, Talentprijs voor Johanneke ter Stege

De Cultuurprijs Overijssel is dit jaar voor de Deventer schrijver Özcan Akyol. Zangeres en dichter Johanneke ter Stege kreeg de Talentprijs.
Özcan, ofwel Eus, schreef zijn gelijknamige debuut drie jaar geleden en rolde pardoes de Nederlandse publiciteit in. Hij is inmiddels een veelgevraagd tafelgast, columnist en opiniemaker.
In zijn toespraak bedankte Özcan iedereen die op hem gestemd had, maar ook zijn vriendin die hem 'gedoogt' en de Stentor die hem de kans heeft gegeven columns te schrijven.

Wekelijks in kranten en magazines

Eus schrijft wekelijks voor kranten en magazines, over de actualiteit, politiek en voetbal en is daardoor bekend bij een groot publiek. Afgelopen jaar kwam zijn tweede boek Turis uit, een aangrijpend relaas over zijn jeugd en zijn tirannieke vader met de veelzeggende subtitel, 'angst, ik ben niet meer bang voor jou'.
Eus ontving de Cultuurprijs uit handen van Ank Bijleveld, de Commissaris van de Koning en in deze voorzitter van de jury. De jury ziet Özcan Akyol als een levenskunstenaar, die zich in een onvoorstelbaar tempo tot opiniemaker ontwikkelt en die ondertussen van de geborgenheid van het Oosten houdt. Hij schrijft op een intrigerende manier en spreekt daarbij bovendien ook een jonge doelgroep aan.
Het leverde hem, naast de titel, ook een cheque van duizend euro op.

Talentprijs

De Talentprijs 2016 is voor Johanneke ter Stege. De geboren Enschedese is singer-songwriter en stadsdichter van Deventer, de jongste ooit. Ze verzamelt, zoals ze zelf zegt, 'de mooiste stukjes tijd en rijgt ze aan elkaar in beeld taal en muziek'. "Er is niet veel wat mij ontgaat, behalve misschien de rode draad."
Onlangs presenteerde ze de nieuwe videoclip van de single Don’t Feel Guilty Love van het duo NNeNN (spreek uit En En En En), waar ze deel van uitmaakt. De jury is enorm gecharmeerd van Johanneke en verwacht dat ze nog veel meer in haar mars heeft.
Bijleveld: "Het is een prijs voor cultuur en kunst in de meest brede zin van het woord. Inspirerend, van belang voor onze regio."
Johanneke bedankte iedereen met de volgende woorden: "Zonder jullie was het eeh... allemaal anders gegaan!"

Herman Finkers

Het was ook een feestelijke dag voor cabaretier Herman Finkers. Hij ontving niet alleen de eerste Overijsselse Oeuvre Award ooit, maar werd ook door de provincie benoemd tot ereburger. De vijfde in de geschiedenis.
Finkers heeft met zijn werk een enorme bijdrage geleverd aan het op de kaart zetten en levend houden van de Twentse taal. Hij is een volstrekt unieke figuur en weet een groot publiek te binden met zijn droge, scherpe en beminnelijke humor.
Bijleveld: “Het is een hommage aan volstrekt unieke figuur. Trendsettend.”

Cultuurprijs
De prijzen zijn ontstaan uit een samenwerking tussen het Prins Bernard Cultuurfonds Overijssel, RTV Oost, de Stentor en de Twentsche Courant Tubantia onder de vlag van uitgaansplatform OverUIT.
TV Oost zendt vrijdagavond 23 september om 22.00 uur een uitgebreide samenvatting uit van de Cultuurprijs Overijssel. 
In de videoreportage zijn enkele beelden en audio van partijvoorcultuur.nl gebruikt.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.