nieuws

Eigenaren woonboten IJsselmuiden naar Raad van State voor vergunning

Raad van State
Raad van State
De eigenaren van drie woonboten langs het Ganzendiep in IJsselmuiden hebben de Raad van State ingeschakeld om alsnog een vergunning voor hun schepen af te dwingen. Ze betoogden vandaag dat ze de dupe zijn van bestuurlijke dwalingen.
De gemeente Kampen heeft voor de woonschepen bij recreatiewoningen langs het Ganzendiep een zigzagkoers gevaren. Aanvankelijk waren de schepen wel toegestaan, later weer niet en tenslotte maakte een nieuw bestemmingsplan de ligging van de schepen wel weer mogelijk.
Maar na bezwaren van enkele omwonenden haalde de Raad dat bestemmingsplan onderuit, omdat provinciale regels de woonboten daar niet toelaten. Daarom heeft de gemeente nu ook geweigerd om voor de drie schepen een omgevingsvergunning te verlenen.

Extra pech

De eigenaren van die schepen hebben extra pech. Andere woonarken langs het Ganzendiep liggen er ook in strijd met de provinciale regels. Maar die hoeven niet weg, omdat daartegen geen bezwaar is gemaakt. Daar kan de Raad van State verder niets aan doen.
De Raad keek vandaag wel naar mogelijkheden om de drie woonarken toch te laten liggen. Maar de provinciale regels bieden geen ruimte om voor de drie woonschepen een ontheffing te verlenen. Volgens een woordvoerster van de provincie biedt een nieuwe omgevingsverordening die ruimte wel.
Die regeling komt er binnen enkele maanden. Waarschijnlijk te laat voor de eigenaren van de drie woonschepen.
De Raad doet over zes weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.