nieuws

Protest tegen forse dwangsommen van de gemeente Twenterand

De dwangsommen die de gemeente Twenterand heeft opgelegd aan de familie Companjen in Vriezenveen lopen op tot wel 160.000 Euro. De familie heeft in de afgelopen vijftig jaar een schuur, een tuinhuis, overkappingen en andere bouwwerken geplaatst zonder bouwvergunning.
Daarnaast worden er in een legaal gebouwde schuur bijeenkomsten gehouden die er volgens de gemeente niet horen. Het gaat bijvoorbeeld om het wekelijks repeteren van een blaaskapel die dat in die schuur al ruim twintig jaar doet.

bestemming agrarisch

Op deze schuur ligt een agrarische bestemming. Vroeger was het een hooischuur en later zaten er varkens in. Maar al bijna dertig jaar is de agrarische bedrijvigheid verdwenen. Toch kan eigenaar Gerard Companjen een dwangsom tegemoet zien van tienduizend euro per keer als het blaaskapel daar gaat spelen.

feesten wel vergund

De familie Companjen voert sinds 2013 al een strijd met de gemeente. In de twee schuren op het perceel werden geregeld feesten gegeven. Die werden door de gemeente vergund. Ook de brandweer heeft de panden geregeld gecontroleerd. Toch vind Twenterand het nodig om te handhaven. Alle bouwwerken waar geen bouwvergunning voor is moeten weg. De grote schuur moet binnen vijf jaar zijn verdwenen.

geen afspraken

Evenementen in beide schuren zijn niet meer toegestaan. Het belangrijkste argument daarvoor is dat er het perceel een agrarische bestemming heeft. Volgens Companjen is met de gemeente al meerdere malen overleg geweest over een wijziging van de bestemming. Maar dat is tot nu toe tot niets uitgelopen. Waarschijnlijk omdat de gemeente eerst af wil van de illegale bebouwing.

bezwaar

Tegen de dwangsommen heeft de familie bezwaar ingediend. Dat lijkt een langlopende kwestie te worden. Maar dat het blaaskapel niet meer mag oefenen en familiefeesten ook niet zijn toegestaan begrijpt de familie niet. Daarom is aan de bestuursrechter in Zwolle gevraagd om de dwangsommen te verbieden. Over een week doet de rechtbank uitspraak.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.