nieuws

Hardenberg wil ook een jeugdlintje kunnen opspelden, gegadigden zijn er al

Na gemeenten als Losser, Oldenzaal en Tubbergen krijgt misschien ook Hardenberg een jeugdlintje.Â
Hardenberg loopt niet voorop, maar wel in de manier waarop. "Normaal gesproken komt het idee van het B&W van de gemeente, maar bij ons kwam dit idee van een raadslid zelf. Dit is opmerkelijk en eigenlijk wel uniek," zegt CDA-gemeenteraadslid Rick Brink.

Stimulans voor anderen

Als de gemeenteraad het goedkeurt dan reikt de gemeente Hardenberg volgend jaar ook jeugdlintjes uit. Het plan wordt 11 oktober behandeld. "Ik heb er alle vertrouwen in dat het goedkomt," zegt Brink.
Een jeugdlintje wordt uitgereikt aan jongeren die zich inzetten voor anderen of een bijzondere prestatie met een maatschappelijke betekenis leveren. Zij zijn een voorbeeld voor anderen en om dit te stimuleren worden deze jongeren onderscheiden met een jeugdlintje. 

Jongeren eigen podium

In de gemeente Hardenberg staat 'de kracht van normaal doen' centraal. Dat is een project waarbij de gemeente inwoners stimuleert om de handen uit de mouwen te steken voor anderen. Daarvoor worden jaarlijks veel mensen in het zonnetje gezet. "Wij willen de jongeren hier een apart podium voor geven en de kracht van normaal doen al vanaf jong te stimuleren," vertelt Brink.
"Je ziet dat veel jongeren zich vrijwillig inzetten voor jongeren. Dit mag best een keer beloond worden en wij hopen natuurlijk dat daardoor meer jongeren zich in gaan zetten voor anderen," zegt Ruben Drost, jongerenwerker bij De Stuw. 

Gegadigden

Als de gemeente instemt krijgen jaarlijks vijf jongeren een lintje. Eén van de gegadigden is Djordi Lougheed. Hij heeft in Gramsbergen een expositie ingericht waarbij hij jongeren kennis laat maken met de Tweede Wereldoorlog. "Ik vind het belangrijk dat jongeren weten wat de Tweede Wereldoorlog voor hun heeft opgeleverd."
Het besluit over het jeugdlintje wordt 25 oktober genomen. Als de gemeenteraad ermee akkoord gaat dan gaat de gemeente Hardenberg in 2017 jeugdlintjes uitdelen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.