nieuws

Zwolse modelvlieger wil met schaalmodel over de Alpen vliegen

Hij wil morgen een ode brengen aan luchtvaartpionier Géo Chavez: Henk van Hoorn uit Zwolle. Van Hoorn is lid van een Nederlands modelvliegteam dat - net als Chavez in 1910 - de Alpen over wil vliegen.
Met Géo Chavez liep het niet goed af: het lukte hem om met zijn Blériot-vliegtuig als eerste over de bergketen te vliegen, maar Chavez crashte vervolgens bij de landing. Vier dagen later overleed hij als gevolg van zijn verwondingen.

Replica van de Blériot

Met een replica van de Blériot van Chavez wil Henk van Hoorn uit Zwolle nu een gedeelte van de route over de Simplonpas op 2000 meter afleggen. De vlucht wordt in Zwitserland uitgevoerd met een schaalmodel dat half zo groot is als het toestel waar Chavez mee vloog. In 2013 deed Van Hoorn al een vergelijkbare poging.
De uitdaging voor Van Hoorn is volgens hem de manier van vliegen. Dat komt volgens hem door de grootte van het vliegtuig en het feit dat de vlucht van het modelvliegtuig door meerdere mensen wordt uitgevoerd. De controle over het vliegtuig wordt regelmatig doorgegeven: iets wat volgens Van Hoorn niet vaak gebeurt.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.